24. júna 2013

Ako zháčkovať štvorčeky - môj postup

S týmto problémom som sa potýkala, keď som začala háčkovať deku. Štvorčeky som mala uháčkované, potrebovala som len nájsť správny spôsob ako ich spojiť. Prebrázdila som internet krížom krážom, našla anglický návod a skúšala. Deka je hotová, tak som sa rozhodla napísať manuál ako som postupovala. 


Zvolila som princíp spájania štvorčekov počas háčkovania posledného radu. Vzor na mojich štvorčekoch t.j. posledný rad sa háčkuje dlhé stĺpiky.





1. Začneme s dvoma štvorčekmi. Prvý štvorček je kompletný, ukončený. Druhý štvorček, v poslednom riadku uháčkujte dlhé stĺpiky po 3 stranách štvorčeka. 4. strana bude tá, ktorou spojíme oba štvorčeky k sebe. Háčik vpichnite do 1. oka prvého štvorčeka ...... 











2. ... priadzu okolo háčika a uháčkujte DS na druhom štvorčeku presne podľa vzoru. V háčkovaní nič nemeníte, rozdiel je iba v tom, že priadzu pretiahnete  aj cez oko prvého štvorčeka, čím urobíte prvý spoj.







3. Pokračujete v háčkovaní vzoru na druhom štvorčeku. Ďalší spoj môžete urobiť v každom 4. alebo 5. oku (odporúčam rozpočítať si spoje rovnomerne podľa celkového počtu DS). Postupujete presne tak isto, na háčiku máte 1 očko, háčik pichnete do prvého štvorčeka (ako vidno na obrázku) a uháčkujete DS na druhom štvorčeku. Máte urobený ďalší spoj.






4. Tu môžete vidieť zháčkované štvorčeky. Spojenie je takmer neviditeľné, po prežehlení vôbec nie je vidno, ako keby boli štvorčeky háčkované v jednom kuse. Tento postup použijete pri zháčkovaní všetkých štvorčekov. Keď budete robiť druhý rad, budete zháčkovávať dve strany. Takže POZOR štvorček, ktorý sa bude pripájať, bude mať uháčkované DS iba na dvoch stranách, na zvyšných dvoch budete robiť spoje.


Návod na štvorce a ostatné detaily k háčkovanej deke nájdete na blogu tu:

Ak sa pustíte do háčkovania, držím palce a prajem veľa trpezlivosti. 

5 komentárov:

  1. Renatko, jestli se jednou naučím pořádně háčkovat, určitě tvůj postup využiji, děkuju ti za něj.
    papa krásný den
    ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Renatko,sama jsem řešila stejný problém a nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem čtverečem dokola obháčkovala krátkými sloupky a tak po rubové straně krátkými sloupky sháčkovala. Výsledek najdeš na mě na blogu http://pletenepolstare.blogspot.cz/2012/04/polstar-ze-ctvercu.html. Pá a měj se krásně Lea

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Renatko,
    také jsme to nedávno řešila ;-)
    Uháčkoval jsem totiž první své čtverečky a potřebovala jsme z nich polštář , s radou jak sháčkovat pomohla Helenka - háčkařka .
    Teď už jen si najít čas a ušít zadní část , látka už by byla ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Renatko--děkuju za radu :o)Já když háčkovala svojí deku tak já čtverečky k sobě sešívala :o) Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to bych chtěla umět. Po takové dece léta toužím.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za návštevu na mojom blogu a krásny komentár.
Odkaz pre SPAM-merov: Všetky spamy budú z komentárov ihneď vymazané, využite svoj čas efektívnejšie !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...