13. februára 2013

Škola úpravy fotiek - Inštalácia Picasa / Photo Edit School - How to Instal Picasa

Máloktorá fotografia je pripravená na publikovanie v stave, ako ju stiahnete z fotoaparátu. Niekedy stačí málo, niekedy si treba pohrať s jej úpravou viac. Bohužial priveľa úprav škodí kvalite fotografie. Takže aj tu je dobré držať sa hesla menej je niekedy viac. Všetky úpravy je dobré robiť na pôvodnej fotografii. Je dôležité nechať si uložené pôvodné fotografie.


Only a few photos are ready for publication in the state as they are downloaded from the camera. Sometimes is enough to do e few adjustments, sometimes you need to tinker with it more. Unfortunately, too many adjustments damage the quality of photo. So there is also good to keep in mind that less is more. The adjustment is good to be done on the original photo. It is important to keep the original photos stored, so we could go back to the original photo.





Najčastejšie sa pri úprave fotiek používa orez fotografie, úprava svetelnosti, úprava farebnosti, zmenšovanie veľkosti pre účely uploadu na web/blog. Na úpravu fotiek sa používa rôzny software. Prehľad najčastejšie používaných:


The most commonly used adjustments are cropping photos, brightness adjustment, color adjustment, the size adjustment for upload to web or blog. We can use any kind of software for photo editing. The most commonly used are:


  • MS Office Picture Manager - bezplatný, priložený k balíku MS Office, nie veľmi vhodný
  • Google Picasa - najrozšírenejší program na úpravu fotografií, pre Windows aj Apple Mac
  • PicMonkey - free online program na jednoduché úpravy fotografií, nie je nutná inštaláciá
  • iPhoto - program na úpravu fotiek dostupný pre Apple Mac

  • pixlr - online free program, podobný ako PicMonkey


V dnešnej časti Školy úpravy fotiek si povieme ako nainštalovať najrozšírenejší free program od Google - Picasa. Ak máte vytvorený účet cez Google (t.j. máte gmail), je to pre Vás jednoduchšie. Program sa dá stiahnuť tu: picasa.google.com. Tento postup je napísaný hlavne pre užívateľov Windows.


In today's Schools of editing photos will show you how to install the most widely used free program from Google - Picasa. If you have created a Google account (ie your gmail), it is easier for you. The program can be downloaded at www.picasa.google.com. This tutorial is written primarily for Windows users.


INŠTALÁCIA



Po úspešnom stiahnutí programu, je treba spustiť inštalátor a urobiť nastavenia, aby mohla byť inštalácia úspešne dokončená. Samozrejme nezabudnite odkliknúť súhlas právami na používanie softvéru. Zaškrtnuté sú možnosti:


After successful downloading the program, you need to run the installer and complete the set up, to finish it successfully. Of course do not forget to click on rights agreement for usage of the software. Click Finish to complete Setup (click on  options to fit your needs).


"Create Shortcut on Desktop" - "Vytvoriť zástupcu na ploche počítača" (ikonka programu Picasa sa po inštalácii zobrazí na ploche)




"Add Shortcut to Quick Launch - Pridať zástupcu do Panelu rýchleho spustenia" - je len na Vás, či spúštate programy takýmto spôsobom, ak nie, s kľudom odstránte fajočku.




"Set Google as my default search engine in Internet Explorer - Nastaviť Google ako predvolený vyhľadávací nástroj do Internet Explorer" - zase je na Vás, či budete používať Google vyhľadávač takto, ak nie, opäť môžete fajočku odstrániť z ponuky.



"Send anonymous usage stats to Google - Zasielať anonýmný status užívateľa do Google" - odporúčam odstrániť fajočku, asi nechcete, aby niekto sledoval čo robíte na PC.


"Run Picasa - Spustiť program Picasa" - po dokončení inštalácie sa automaticky spustí program, necháte fajočku. A klik na Finish - dokončiť inštaláciu.


SPUSTIŤ PROGRAM PICASA "RUN PICASA"

Ak ste nechali zaškrtnuté "Run Picasa" spustí sa program a už je to len krôčik od prvého použitia. Program Picasa je super nástroj na archivovanie a triedenie fotografií. Ako prvé Vám prehľadá počítač a všetky nájdené obrázky uloží do albumov. Je len na Vás, či mu dáte prehľadať celý počítač alebo iba vybrané priečinky na počítači.


Musíte však počítať s tým, že ak si vyberiete prvú možnosť
"Vyhľadať obrázky na celom počítači", bude vyhľadávanie trvať dlhšie. Ak ste trpezlivý typ, odporúčam túto možnosť.


Ak si vyberiete druhú možnosť
"Prehľadávať iba niektoré priečinky" a v budúcnosti budete chcieť pridať aj fotografie, ktoré máte už uložené na disku, musíte ich následne do Picasy doplniť. Neurobí to za Vás program automaticky.


If you checked "Run Picasa" program starts, and it's only a step from first usage. Picasa is a great tool for archiving and sorting of photos. As first step program will scan the computer and all pictures will store to the albums. It's up to you if you give him scan the entire computer or just selected folders on your computer.

However, you have to keep in mind that if you choose the first option "Search computer for pictures", the search will take longer. If you are a patient type, I recommend this option.

If you choose the second option "Search Only some folders" in the future you may want to add the photos that you have stored on the disk, then you must add them to Picasa. He will not do this for you automatically.




Konfigurácia zobrazovača fotografií - ide o príjemný prehliadač fotografií. Ja osobne ho nepoužívam, ale viem, že moja mamina áno. Ak nám chce ukázať čo nové nafotila. Ide naozaj len o prehliadač fotiek. Je opäť na Vás, či sa rozhodnete využívať aj prehliadač alebo nie. Klik na Dokončiť a máme hotovo.


Configuration of Photo Viewer - it is a nice photo viewer. I personally do not use it, but I know my mom did. If she wants to show us the new shots. This is really just a photo viewer. It is again up to you whether you decide to use the viewer or not. Click Finish and we're done.




Takto sme si pripravili Picasu aj s fotkami. Ako upravovať fotky si povieme v ďalšom príspevku Školy úpravy fotiek. 


Now, we have prepared Picasa stored with photos. How to edit photos I'll show you in the next post of Photo Editing School.


11 komentárov:

  1. Skvelé Reny, krásny postup... Picasu používam na prehliadanie aj ja, je to fajn, mať všetko pokope. Ale ja by som do zoznamu programov dala aj Zoner 11tku, pracuje sa s ním veľmi fajn a má výbornú funkciu na odstraňovanie šumu, ktorý vzniká pri zlom svetle alebo vysokom iso, a ja som ešte nedávno objavila stránku befunky.com, niečo podobné ako picmonkey, len trošku iné funkcie na úpravu fotiek. Teším sa na ďalšiu časť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, Reni, díky za další díl školičky, používám k úpravám buď Picasa nebo Photoscape, některé programy z Tvé nabídky neznám, takže děkuji, určitě je vyzkouším. Pa, L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jé, Reni, tak na to jsem se moc těšila, jdu stahovat .... Marki

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak s chuťou do toho, keby si mala nejaký problém tak klíďo napíš.

      Odstrániť
  4. Mňa zaujal najmä Pickmonkey. Deti to využívajú v škole. Zdravím lenka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba vyskúšať, donedávna bol aj pre mňa novinka. Dajú sa v ňom robiť kralsne efekty.

      Odstrániť
  5. ahoj Reni, musím sa na toto poriadne pozrieť, lebo celá moja tvorba padá na totálnych trápnych fotkách, nakoľko som na fotenie analfabet...super, že si spustila tento rýchlokurz fotenia, snáď sa niečo nalepí aj na mňa : )))
    pekný večer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Nori, vitaj u mňa, som rada, že ťa oslovila školička. Skús mrknúť na prvú časť školy, písala som tam zopár tipov ako fotiť. A v ďalšich častiach si ukážeme, ako z fotky urobiť krajšiu fotku. Budem sa tešiť na tvoje ďalšie podnety a nápady. Renata

      Odstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Reni ukladám a určite budem sledovať aj naďalej. Si zlatá, že to pre nás "břídilov" publikuješ. Pa Hela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, každá z nás dáva na svoj blog fotky tak dobré ako len najlepšie vie. Ja som typ, čo sa vždy rád niečo nové naučí (keď je to v mojich silách), nie som žiadny expert na fotenie ani na extra efekty na úpravy fotiek, ale budem sa snažiť vysvetliť v manuáloch ako urobiť cez software fotky krajšie. Mne by tiež nazaškodilo školenie napr. na Photoshop :))

      Odstrániť

Ďakujem za návštevu na mojom blogu a krásny komentár.
Odkaz pre SPAM-merov: Všetky spamy budú z komentárov ihneď vymazané, využite svoj čas efektívnejšie !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...